Enkla metoder för bättre munhälsa hemma

Om du någon gång har haft hål i tänderna vet du hur smärtsamt det kan vara. Faktum är dock att det till och med kan vara farligt att få en infektion i munnen och det kan påverka hela din kropp. Därav är det extra viktigt att du ser till att ta hand om din munhälsa. Munnen är full av bakterier, detta är naturligt. Det är inte så svårt eller omständigt som många tror dock att ta hand om sina tänder på bästa sätt. Det finns många steg som du kan ta hemma för att undvika ett dyrt besök hos tandläkaren längre fram.

Som du säkert redan vet behöver du borsta tänderna två gånger per dag, minst två minuter åt gången. Många väljer dock att även borsta tänderna med tandblekning direkt hemma efter vissa måltider. Det viktiga är att hitta en bra balans. Du kan borsta tänderna fler än två gånger per dag med gott samvete, du kan dock aldrig borsta dem mindre än två gånger per dag.  Det är även bra att använda sig av fluorskölj innan dess att du går och lägger dig, om du går upp och äter något på natten, eller dricker något annat än vatten bör du därefter använda fluorskölj igen. När du borstar tänderna är det viktigt att du kommer åt dem alla och även bakom hörntänderna. Det finns olika metoder för att rengöra bakom hörntänderna om det är svårt för dig att nå, bland annat kan du använda dig av tandtråd eller  använda en mundusch eller vattenspruta. Dessa sprutar vatten mellan tänderna och hjälper dig att rengöra där det är svårt att komma åt.

Givetvis är det bra om du använder dig av tandtråd varje dag, det är något som alla bör göra. Dock är det bättre om du använder tandtråd två gånger i veckan istället för inte alls. Sätt dig ned 20 minuter emellanåt och se till att rengöra dina tänder ordentligt, gärna framför en spegel så att du kan se att du får med allt. Om du gör detta en gång i veckan och ser till att ge dina tänder en djup rengöring kommer du att få en betydligt bättre munhälsa än du hade innan. Allt du gör för dina tänder är bättre än att inte göra det alls.

Många tycker att det är jobbigt att använda sig av tandtråd varje dag, dock finns det enkla knep som gör det enklare i vardagen. Till exempel använd dig av tandtråd på bygel när du sitter vid datorn eller kanske till och med när du arbetar. Då blir det inte lika  trist att använda tandtråd.